Zelfstandig wonen

1 tot 3 minuten lezen

Zelfstandig wonen

Zelfstandig wonen

Het is fijn dat als u ouder wordt toch in uw eigen huis kunt blijven wonen. U blijft in de door u bekende en vertrouwde omgeving en kunt zo zelfstandig mogelijk uw leven leiden. Ook als u last heeft of krijgt van gezondheidsklachten, zijn er veel mogelijkheden om zelfstandig en in alle comfort in uw woning te blijven wonen. Soms zijn al enkele luttele aanpassingen voldoende om zelfstandig wonen tot een mogelijkheid te maken.

Ondersteuning vanuit uw gemeente

Het is de droom van veel mensen om oud te worden in hun eigen huis. Ook onze overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig wonen, hetzij in hun eigen woning (al dan niet mits aanpassingen), hetzij in een woning die beter past bij hun situatie (bijvoorbeeld een 55 plus woning).

U kunt bij de gemeente terecht voor advies en informatie over langer zelfstandig wonen. Ook als u het niet meer alleen redt, kunt u bij uw gemeente terecht om te kijken naar wat u wel nog zelf kunt, waar u hulp bij nodig heeft, op wie u kunt terugvallen en welke ondersteunende mogelijkheden er zijn. Binnen het kader van de Wet WMO kunt u bijvoorbeeld aanspraak maken op dagbesteding, hulp in huis of ondersteuning voor uw mantelzorger. Ook komt u misschien in aanmerking voor tegemoetkoming bij de aankoop van hulpmiddelen voor ouderen.

Veilig en comfortabel zelfstandig wonen

Er zijn heel veel verschillende hulpmiddelen op de markt waarmee langer zelfstandig wonen in uw eigen huis mogelijk wordt. Van motorische hulpmiddelen zoals een rollator, rolstoel of een paar krukken tot praktische aanpassingen in uw woning zoals grijpbeugels, verhoogde toiletten (of toiletverhogers), traplift enz. Daarnaast zijn er nog tal van handige spullen die u helpen bij uw algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Denk maar aan- en uittrekhulpen, antislipmatten voor in de badkamer, zitjes en krukken voor in de douche, aangepaste keukenbenodigdheden,…

Ook de techniek staat tegenwoordig voor niets. Onder de noemer van ‘domotica’ vallen tal van technologische innovaties die u een betere kwaliteit van wonen en leven laten ervaren. Met één enkele druk op de knop al uw gordijnen, rolluiken, zonwering, verlichting, verwarming en alarminstallatie kunnen bedienen? Dat kan! Via een computer of (beeld)telefoon communiceren met uw familie, mantelzorger, huisarts, verpleegkundige of supermarkt? Ook dat is mogelijk! En waarom geen robotstofzuiger of –grasmaaier in huis halen als u dat veel tijd en energie kan besparen?!

Benieuwd naar hoe u het uzelf gemakkelijker kunt maken? Neemt u via deze website gerust contact op met een professioneel installateur bij u in de buurt voor meer informatie en advies op maat.

Blog

55 plus woningenLees blog
  • 55 plus woningen
  • 2 tot 4 minuten lezen
Beeld en geluid verbinding met voordeurLees blog
  • Beeld en geluid verbinding met voordeur
  • 2 tot 4 minuten lezen
BewegingssensorLees blog
  • Bewegingssensor
  • 2 tot 4 minuten lezen