Liever thuis oud worden door middel van domotica

2 tot 6 minuten lezen

Liever thuis oud worden door middel van domotica

Liever thuis

Veel mensen willen liever thuis oud worden. Maar naarmate u ouder wordt, is het minder vanzelfsprekend dat u nog volledig zelfstandig thuis kunt wonen. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen en mogelijkheden voor handen die u helpen bij het realiseren van uw droom om liever thuis oud te worden.

Dankzij woningaanpassingen liever thuis

Wanneer uw gezondheid het toelaat, vindt niemand het raar dat u liever thuis blijft wonen. Maar zelfs als u of uw partner wat meer last krijgt van kwaaltjes en het voor u moeilijker wordt om alle dagelijkse taken in en om het huis te realiseren, wil dat nog niet zeggen dat u niet meer in uw eigen huis kunt blijven. Als u echt liever thuis woont, kan het wél aangewezen zijn om enkele veranderingen in uw leef- en woonsituatie aan te brengen.

U staat er wellicht niet graag lang bij stil, maar de meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Veiligheid is dan ook een belangrijke aangelegenheid. Soms zijn al kleine aanpassingen voldoende om u meer comfort en veiligheid te bieden qua leven en wonen. Wanneer u slecht te been bent of het moeilijker vindt om uw evenwicht te bewaren, kunt u bijvoorbeeld grijpbeugels laten plaatsen op enkele strategische plaatsen, zoals de trap, aan de deuren, in de gang, bij het toilet, enz. Vindt u het lastig worden om trappen te lopen, dan kunt u een traplift laten installeren.

Hulpmiddelen voor ouderen

Om u te helpen bij de ‘algemene dagelijkse levensverrichtingen’ (ADL) zijn er tal van hulpmiddelen voor handen, zoals aan- en uittrekhulpen, grijpverdikkers, verlengde schoenlepels, speciale schoenveters, en zo verder. Antislipmatten in alle soorten en maten, toiletverhogers, zitjes en krukken voor in de douche, badrandbeugels, haarwasbakjes, wasbakstoppen met temperatuuraanduiding, enz maken van de badkamer een veiliger plaats. En zelf eten of koken gaat gemakkelijker dankzij speciale openers, tangen, bestek, pannen enz.

Domotica

Ook de technologie helpt een handje als u liever thuis blijft wonen. Onder de noemer van ‘domotica’ worden heel wat technologische snufjes bedoeld waarmee u een betere kwaliteit van leven en wonen kunt ervaren. Maak dankzij huisautomatisering van uw woning een ‘slim huis’; waarin u van alle gemak voorzien wordt. Via een afstandsbediening uw verlichting, verwarming, zonwering, alarminstallatie, televisie en radio,… bedienen is toch heel wat leuker dan uw hele huis te moeten aflopen en alles apart te moeten regelen?! Niet meer 100 keer op een dag heen en weer lopen, bukken, strekken, reiken enz. is niet alleen aangenamer, maar u vermindert ook het risico op ongelukken en valpartijen. En waarom zou u nog zelf uw gras maaien of stofzuigen, als een robot het ook kan?! Op zo’n manier wil iedereen toch liever thuis oud worden!

Er bestaan ook al domotica-toepassingen die ver gaan in de bewaking van uw veiligheid thuis. Wat dacht u van een branddetector die niet alleen alarm slaat als er brand is, maar automatisch ook de gastoevoer naar uw gasfornuis of –haard uitschakelt? Of een schakelaar naast uw bed waarmee u alle apparaten die een verhoogd brandrisico vormen, tegelijk kunt uitschakelen. Een keer uw koffiezetapparaat of de televisie vergeten uitzetten, is dan niet zo erg want met slechts 1 druk op de knop zorgt u voor een veilige situatie voordat u gaat slapen!

Veiligheid

U blijft ook liever thuis als u zich veilig voelt. Weet u graag wie er bij u aan de deur staat, vóórdat u de deur opent? Kies dan voor een audio- of video deur intercom, zodat u met uw bezoeker kunt communiceren voor hem of haar binnen te laten. Er zijn ook draadloze intercomsystemen verkrijgbaar, zodat u hak- en breekwerk kunt vermijden. Voeg er een elektrische deuropener aan toe en u kunt de deur openen met één druk op de knop. Ideaal als u slecht te been bent!

Een investering in een alarmsysteem met bewegingssensor helpt criminelen af te schrikken. Bovendien zult u zich meer op uw gemak voelen als u weet dat er zich in en om uw huis niets onopgemerkt kan afspelen.

Voor uw persoonlijke veiligheid kunt u ervoor kiezen om een alarmknop bij u te dragen. Komt u ongelukkige ten val, voelt u zich onveilig of weet u niet goed waar u bent en hoe u weer thuis komt? Met slechts 1 druk op de sos-knop kunt u uw familie en mantelzorger op de hoogte brengen van uw noodsituatie.

Advies op maat

U wilt zo lang mogelijk en liever thuis of in uw 55-plus woning kunnen blijven wonen? Neemt u via deze website gerust contact op met een professioneel installateur in uw buurt voor advies over alle mogelijkheden.

Blog

55 plus woningenLees blog
  • 55 plus woningen
  • 2 tot 4 minuten lezen
Draadloze intercom mogelijkhedenLees blog
  • Draadloze intercom mogelijkheden
  • 1 tot 2 minuten lezen
Levensloopbestendig wonenLees blog
  • Levensloopbestendig wonen
  • 1 tot 2 minuten lezen