Hotelschakelaar geschikt voor mij?

2 tot 4 minuten lezen

Hotelschakelaar geschikt voor mij?

Wanneer u één of meerdere lampen aan de muur of het plafond wilt kunnen bedienen met twee schakelaars op verschillende plaatsen, dan heeft u een hotelschakelaar nodig. Een hotelschakelaar wordt vaak gebruikt in trappenhuizen, waarbij zowel beneden als bovenaan de trap een schakelaar hebt, of in de slaapkamer, om het slaapkamerlicht zowel bij binnenkomst als wanneer u in bed ligt, te kunnen bedienen. Wilt u voor uw comfort een hotelschakelaar laten installeren? Neemt u voor meer informatie contact op met Smart Home Specialist

Wat is een hotelschakelaar?

Een hotelschakeling is een schakeling met twee (of meer) schakelaars, waarbij u eenzelfde lichtpunt op twee verschillende plekken kunt uit- of aandoen. Een hotelschakelaar biedt u veel comfort en kan u daarnaast helpen om op energie te besparen.

Een hotelschakelaar is eigenlijk een ‘wisselschakelaar’. Hij dankt zijn naam echter aan zijn wijdverspreide gebruik in hotelkamers. Hier wordt veelal een zogenoemde ‘hotelschakeling’ aangelegd, waarbij 3 wisselschakelaars worden gebruikt om (maximaal) één van de 2 lampen te bedienen. De eerste 2 wisselschakelaars worden in een ‘normale’ wisselschakeling gebruikt: bijvoorbeeld één aan de toegangsdeur en één bij het bed om dezelfde plafondlamp aan en uit te schakelen. De derde schakelaar wordt in de badkamer geplaatst en dient als keuzeschakelaar tussen de plafondlamp in de hotelkamer en het licht in de badkamer. Hierdoor kan vermeden worden dat beide lampen langdurig tegelijkertijd branden en kan het hotel op energie besparen.

Kies voor een hotelschakelaar, kies voor duurzaam comfort

Een hotelschakelaar geeft u vooral comfort. Ook al hangen de schakelaars meters uit elkaar, u kunt toch één lamp bedienen zonder dat u hiervoor meters door uw huis of bedrijfspand moet lopen. Dit maakt het u ook gemakkelijk om op energie te besparen en lampen niet langdurig nutteloos te laten branden, alleen maar omdat u niet weer meters wilt maken om het licht uit te doen. Daarmee is niet alleen uw portemonnee gediend, maar ook het milieu.

Hotelschakelaar aanleggen

U kunt een hotelschakelaar overal in uw woning of bedrijf gebruiken: in uw keuken, badkamer, slaapkamer of hal. Hij is eenvoudig in gebruik, maar niet zo gemakkelijk om aan te leggen. De gehele schakeling met 2 schakelaars kan in 4 verschillende toestanden staan, omdat iedere schakelaar van ‘aan’ naar ‘uit’ kan schakelen. Breidt u de schakeling uit met nog een derde schakelaar, dan wordt het nóg complexer.

Voor de installatie van een hotelschakelaar, is dan ook vaak een vakman aangewezen. Het vraagt namelijk enig technisch inzicht en bovendien wilt u met elektra geen enkel (veiligheids-) risico lopen. De gevolgen van een foutje kunnen namelijk verstrekkend zijn. Denk maar aan defecten, kortsluiting en brand, maar ook schokgevaar voor uzelf.

Wilt u geen enkel risico nemen en neemt u alleen genoegen met vakwerk? Neemt u dan gerust contact op met Smart Home Specialist voor meer informatie of maak vrijblijvend een afspraak!

Blog

Alarm voor ouderenLees blog
  • Alarm voor ouderen
  • 2 tot 5 minuten lezen
DeuropenerLees blog
  • Deuropener
  • 1 tot 3 minuten lezen
Video deur intercomLees blog
  • Video deur intercom
  • 2 tot 4 minuten lezen