Domotica in de zorg thuis

2 tot 4 minuten lezen

Domotica in de zorg thuis

Domotica in de zorg thuis

Onze overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Als u geen of relatief weinig ingrijpende gezondheidsproblemen hebt, vormt dat geen enkel probleem. Maar wat als u en/of uw partner gezondheidsklachten krijgt? Dan is het belangrijk dat u veilig en comfortabel in uw eigen woning kan blijven wonen. Domotica in de zorg thuis kan hiervoor zorgen.

Wat is domotica?

De officiële definitie van domotica luidt: “de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven”. Domotica is een verzamelnaam voor diverse technologieën die u het wonen en leven vergemakkelijken. Domotica gaat van het op afstand bedienen van uw verlichting of gordijnen tot sensorsystemen die leefstijlmonitoring mogelijk maken. Het gaat dus niet alleen om het gemakkelijk kunnen bedienen van talrijke woonfuncties, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Zo kan domotica in de zorg thuis bijdragen. Denk aan e-health toepassingen, waarbij een zorgverlener via een computer, tablet of mobiele telefoon zorg op afstand kan verlenen.

Bijdrage van domotica in de zorg thuis

Dankzij de huidige toepassingen van domotica in de zorg thuis, kunt u als oudere langer in alle veiligheid en comfort in uw eigen huis blijven wonen. U heeft vast al over e-health gehoord. Onder de noemer ‘e-health’ worden nieuwe technologieën begrepen waardoor de communicatie en contact tussen u en uw zorgverlener op afstand gemakkelijker georganiseerd kan worden. U hoeft dan niet steeds meer zelf naar de praktijk van uw huisarts te gaan of te wachten tot uw zorgverlener aan huis komt, maar kunt voor sommige vragen, controles, metingen en informatie op afstand, bijvoorbeeld via een beeldscherm, communiceren. Dit kan op het eerste zicht redelijk onpersoonlijk lijken, maar dankzij de technologie komt er juist meer ruimte vrij voor de menselijke kant van de zorg. Omdat technologie een deel van het werk wegneemt, krijgen zorgverleners namelijk meer tijd voor persoonlijke aandacht, wat de kwaliteit van de zorg alleen maar ten goede komt.

Nog een toepassing van domotica in de zorg thuis zijn de vele mogelijkheden op het vlak van netwerkaansluitingen, waardoor uw mantelzorger ook op afstand kan controleren of de verlichting en verwarming aan of uit zijn en of het alarm functioneert. Hierdoor moet uw mantelzorger niet 24/7 bij u in huis zijn, maar kan hij of zij ook op afstand een oogje in het zeil houden. Dat is minder belastend voor uw mantelzorger en u kunt zelf toch zelfstandig(er) blijven leven en wonen.

De ontwikkelingen op het gebied van domotica in de zorg thuis zijn in volle gang. Op deze website houden we u op de hoogte van alle nieuwste mogelijkheden op het gebied van domotica in de zorg thuis. Heeft u interesse in een domotica toepassing? Vraag gerust een adviserend gesprek aan bij een domotica specialist in uw buurt aan.

Blog

Alarmknop ouderenLees blog
  • Alarmknop ouderen
  • 2 tot 5 minuten lezen
BewegingssensorLees blog
  • Bewegingssensor
  • 2 tot 4 minuten lezen
Beste domotica systeemLees blog
  • Beste domotica systeem
  • 2 tot 5 minuten lezen