Welke soorten dimmers zijn er?

1 tot 3 minuten lezen

Welke soorten dimmers zijn er?

Er is toch niks fijner en sfeervoller dan gedimd licht. Maar welke dimmers bestaan er nu allemaal en welke geven het comfort die u wilt. En voor welke verlichting zijn dimmers nu eigenlijk geschikt?

Via het free@home of het KNX-besturingspaneel kunt u uiteraard de verlichting dimmen. Per ruimte of per lamp. Maar u wilt natuurlijk ook een schakelaar op de muur. Misschien toch nog handig bij binnenkomst of als u de verlichting gedimd wil hebben, maar uw smartphone aan de oplader ligt.

Dimmers zijn overal eenvoudig te installeren. Er zijn namelijk geen bouwkundige aanpassingen nodig. En geeft wel net even die extra luxe en sfeer in huis.

Draaidimmer

De draaidimmer is een van de bekendste dimschakelaars. Een draaiknop, erop drukken voor aan en uit, naar links voor minder/sfeervoller licht en naar rechts voor de volle lichtsterkte.

De draaidimmer heeft kan als deze is uitgeschakeld verlicht zijn, zo is in het donker de schakelaar makkelijk vindbaar.

Memory functie

De dimmer heeft ook een memory-functie. Zo onthoudt de dimmer de laatst ingestelde lichtsterkte. U hoeft dus niet elke keer het licht opnieuw te dimmen. De memory-functie is niet alleen voor dimmers met een draaiknop, maar ook voor seriedimmers, hierbij zijn meerdere lampen te regelen vanaf een enkele schakelaar. Kort drukken is aan of uit, langer indrukken is dimmen.

LED-dimmer

Weet u eigenlijk of u LED-verlichting kan dimmen. Ja natuurlijk kan dat. LED-verlichting is verkrijgbaar in alle soorten (warm) licht. Een LED-lamp verbruikt natuurlijk al een vijfde van de energie in vergelijk met andere lampen. Busch-Jaeger heeft dimmers die speciaal geschikt zijn voor LED-verlichting. Deze LED-dimmer maakt geen bromgeluiden.

Dimmers op afstand

Heel fijn als u niet op hoeft te staan om het licht te dimmen. Met de afstandsbediening van de Busch-Dimmer regelt u niet alleen de verlichting, maar ook de geluidsinstallatie of de jaloezieën. De afstandsbediening is verkrijgbaar in radiografische en infrarood uitvoering.

Blog

55 plus woningenLees blog
  • 55 plus woningen
  • 2 tot 4 minuten lezen
DeurintercomLees blog
  • Deurintercom
  • 1 tot 3 minuten lezen
Home domoticaLees blog
  • Home domotica
  • 2 tot 4 minuten lezen