Alarmknop ouderen

2 tot 5 minuten lezen

Alarmknop ouderen

Alarmknop ouderen

U wilt zo lang mogelijk onbezorgd thuis blijven wonen, maar vanwege uw ouderdom of gezondheid voelt u zich soms wat onzeker? Een alarmknop ouderen kan bijdragen tot een toenemend gevoel van veiligheid. Met slechts één druk op de knop kunt u mensen verwittigen wanneer u zich niet goed voelt, gevallen bent, in een onveilige situatie terecht bent gekomen, enz.

Verschillende systemen

Het is niet iets waar u lang bij stilstaat, maar de meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Een alarmknop ouderen helpt u om met een veilig en zeker gevoel thuis en / of op pad te zijn. Wanneer u zoekt naar een alarmknop ouderen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er sos-knoppen die enkel in huis werken en alarmknoppen die u gemakkelijk met u kunt meenemen. Er zijn persoonlijke alarmsystemen die werken met tussenkomst van een zorgcentrale of meldkamer, maar ook systemen die u direct in contact brengen met uw familieleden, mantelzorger of zorgverlener.

Eenvoudig en efficiënt

Wat al die verschillende systemen gemeenschappelijk hebben, is het grote gebruiksgemak. U draagt enkel een zender, meestal ter grootte van een afstandsbediening of een autosleutel. Op de zender zit één grote knop, meer niet. Eén druk op deze knop zet verschillende acties in gang naar een bepaald aantal telefoonnummers die u als ‘alarmcontacten’ heeft ingegeven. Dit kunnen bijvoorbeeld uw familieleden en mantelzorger, maar ook uw huisarts zijn.

Bij de meeste persoonlijke alarmsystemen krijgen uw contacten een sms, met hierin de boodschap dat u in nood verkeert en een link naar uw positie op de landkaart. Ook worden uw contacten één voor één gebeld. Van zodra iemand opneemt, kunt u vertellen wat er precies aan de hand is.

Een alarmknop ouderen, ook handig als u een mobiele telefoon hebt!

Het grote voordeel van een alarmknop ouderen in vergelijking met een mobiele telefoon, is dat u op slechts één knop moet drukken om hulp in te schakelen. Zelfs wanneer u sneltoets-contacten ingesteld heeft, kost het u toch altijd meer acties (en dus meer tijd) om contact op te nemen.

Een ander voordeel is dat het voor de ontvanger van uw noodsignaal meteen duidelijk is dat u hulp nodig hebt en dat snelle actie gewenst is. U belt niet zomaar om een praatje te maken, u bent in nood!

Alarmknop ouderen met valdetectie

Bent u slecht te been? Voelt u zich soms wat draaierig? Vindt u het lastiger worden om uw evenwicht te bewaren? In dat geval kan het interessant zijn om te kiezen voor een alarmknop ouderen met valdetectie. Dergelijke alarmknop ouderen is uitgerust met een sensor die zelf aanvoelt of u valt en dan meteen en automatisch uw contactpersonen alarmeert. Op die manier loopt u niet het risico dat u na een vervelend val uw naasten niet kunt alarmeren omdat u bijvoorbeeld buiten bewustzijn bent.

Vergoeding door zorgverzekeraar of gemeente?

In sommige gevallen worden een persoonlijke alarmknop ouderen vergoed door de zorgverzekeraar. Zij vergoeden dan meestal de apparatuur, niet de abonnementskosten (voor de telefonie- / smsdienst of voor de alarmcentrale). De toelatingscriteria zijn echter wel streng. Zo moet het zeer duidelijk zijn dat u door een ziekte of fysieke handicap een verhoogd risico loopt om in een noodsituatie terecht te komen. Ook is een vereiste dat u, als u in nood verkeert, onmiddellijk medische of technische hulp van buitenaf moet kunnen inroepen en dat van u niet verwacht kan worden dat u in een noodsituatie nog zelfstandig een telefoon kunt bedienen.

Soms kunt u bij uw gemeente aankloppen voor een bijdrage in uw personenalarmering. Zij stellen de eis dat u om sociale redenen een alarm nodig heeft omdat u zich bijvoorbeeld niet veilig voelt en u geen mensen in uw buurt heeft die u kunt waarschuwen als er iets mis is. Niet alle gemeenten vergoeden personenalarmering.

U behoort niet tot bovenstaande doelgroepen, maar u zou zich wel heel wat geruster voelen met een alarmknop ouderen? U kunt altijd zelf een alarmknop ouderen aanschaffen. Niet twijfelen, maar doen! Een alarmknop ouderen redt levens! Neemt u gerust contact op voor een verkennend gesprek naar de mogelijkheden!

Blog

55 plus woningenLees blog
  • 55 plus woningen
  • 2 tot 4 minuten lezen
Beeld en geluid verbinding met voordeurLees blog
  • Beeld en geluid verbinding met voordeur
  • 2 tot 4 minuten lezen
BewegingssensorLees blog
  • Bewegingssensor
  • 2 tot 4 minuten lezen