Alarm voor ouderen

2 tot 5 minuten lezen

Alarm voor ouderen

Alarm voor ouderen

Thuis wonen is voor veel ouderen een bepalende factor voor hun gevoel van welzijn. Maar als u moeilijker ter been wordt of last krijgt van gezondheidsklachten, kan het zelfstandig wonen soms ook wat beangstigend zijn. Een alarm voor ouderen kan u net dat beetje extra zekerheid geven dat u nodig heeft. Onder de noemer ‘alarm voor ouderen’ worden heel wat verschillende hulpmiddelen en alarmsystemen begrepen. Van een alarmsysteem om uw woning te beveiligen tegen criminelen tot een valalarm, dwaalalarm of een persoonlijk alarm.

Alarmsysteem woning

Om uw woning te beveiligen, heeft u een uitgebreide keuze. U kunt camera’s plaatsen, bewegingsmelders installeren aan deuren en ramen en u kunt het alarmsysteem ook aansluiten op uw domoticasysteem. U kunt alarmsystemen zelf kopen en (laten) installeren of u kunt een externe beveiligingsfirma inschakelen die dit voor u doet en die adequaat reageert wanneer het alarm afgaat. Een nieuwe trend is om een compleet alarmsysteem aan te schaffen dat niet alleen criminelen afschrikt, maar dat ook gekoppeld is aan de rook- en/of hittemelders en een persoonlijk alarmsysteem.

Persoonlijk alarm voor ouderen

Als uw woning goed beveiligd is, kunt u zich toch nog steeds wat onzeker voelen. Vooral wanneer u vaak alleen in uw woning verblijft. Dan kan een persoonlijk alarm voor ouderen uitkomst bieden.

Thuis alarm voor ouderen

Een heel eenvoudig alarm voor ouderen is eentje via een vaste lijn telefoon met afstandsbediening. Bent u gevallen? Voelt u zich niet lekker? Via de afstandsbediening, kunt u naar één of meerdere ingestelde alarmnummers bellen. Dit kunnen bijvoorbeeld telefoonnummers zijn van familieleden, uw mantelzorger of uw zorgverlener. De ontvanger van het alarm hoort een alarmtoon en ziet waar de melding vandaan komt. Omdat er geen tussenkomst is van een alarmcentrale, heeft u ook geen extra kosten. De afstandsbediening van een dergelijk alarm voor ouderen kunt u soms ook om uw hals of pols dragen. Er bestaan ook waterdichte systemen, zodat u het alarm voor ouderen ook onder de douche of in bad kunt meenemen.

Er bestaat ook een alarm voor ouderen bij wie een zorgverlener / mantelzorger in huis aanwezig is. Vergelijkbaar het met de alarmknop in een ziekenhuis, kan u met één druk op een knop een luide alarmtoon (of ander geluidje) laten horen als iets mis gaat. Dit alarm voor ouderen is draadloos en kunt u dus altijd met u in huis meedragen.

Maar wat als u iets overkomt en u kunt niet meer op een knop drukken? Ook daar is iets voor bedacht: een persoonlijk alarm voor ouderen met valdetectie. Uitgerust met een valsensor, kan dit alarm zelf direct een seintje geven aan de geprogrammeerde contactpersonen wanneer u gevallen bent.

Alarm voor ouderen voor onderweg

U bent natuurlijk niet altijd thuis. Om ook onderweg, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen, een veilig gevoel te hebben, bestaan er verschillende persoonlijke alarmsystemen. Het meest eenvoudig is een alarmknop, waarmee u via een zeer harde toon de aandacht van omstanders kunt trekken.

Wilt u graag in contact kunnen komen met familie of uw mantelzorger? Dan kunt u voor een uitgebreidere versie van dit alarm voor ouderen kiezen. Meestal gaat het dan om een klein kastje, vergelijkbaar met een sleutelhanger, met een SOS/Alarmtoets. Door middel van een druk op de alarmtoets kunnen meerdere geprogrammeerde noodnummers verwittigd worden via telefoon én sms. Handig is dat het sms-bericht een link naar een website bevat, waar men direct uw laatste positie op een landkaart kan zien. Wanneer de ontvanger opneemt, kunt u ook zelf zeggen wat er aan de hand is. Wanneer u de alarmknop indrukt, weerklinkt vaak ook een alarmtoon, zodat eventuele omstanders zich realiseren dat u in moeilijkheden verkeert.

Dwaal alarm voor ouderen

Dit type alarm is meer ter bevordering van de gemoedsrust van zorgverleners en mantelzorgers. Verlaat u wel eens uw woning, zonder dat u weet waar u naar toegaat en hoe u weer thuis moet komen? Dankzij een dwaal alarm kan uw mantelzorger direct gewaarschuwd worden als u ‘zomaar’ uw woning verlaat. Het systeem werkt meestal met draadloze sensoren aan de deuren/ramen en/of met een sensor in een deurmat. Wanneer één van deze sensoren beweging waarneemt of wanneer een deur geopend wordt, weet uw mantelzorger direct dat u zich op pad begeeft.

Blog

55 plus woningenLees blog
  • 55 plus woningen
  • 2 tot 4 minuten lezen
Alarmknop ouderenLees blog
  • Alarmknop ouderen
  • 2 tot 5 minuten lezen
Beeld en geluid verbinding met voordeurLees blog
  • Beeld en geluid verbinding met voordeur
  • 2 tot 4 minuten lezen